Vi kör på biobränsle!

I dagarna har Stål & Verktyg mottagit sin första biogasdrivna lastbil.

Lastbilen, en Scania P340 levererad av Atteviks, drivs till 100% med fossilfri biogas och ersätter en av våra tidigare dieselbilar. Därmed kan vi minska utsläppen med runt 95% jämfört med tidigare lastbil.

Bilen kommer användas till att distribuera stål, plåt, armering, gas och annat tungt gods till kunder runt om i Kronobergs län. Och eftersom biogasen till stor del produceras lokalt av matavfall, gödsel och avloppsslam från hushållen och lantbruk i Växjö och Alvesta kommun, blir det en dubbel lokal miljöpositiv effekt.

Vad vi vet så blir vi först i Sverige med en stålbil som drivs enbart med biogas. Vår ambition är att ständigt utvecklas och förnya oss inom alla områden, inte minst inom klimatförbättringar. Vår chaufför som kör detta fordon har nu hunnit med några dagar och är supernöjd med både bil, påbyggnad och kran samtidigt som han får köra 100% fossilfritt”, säger Stål & Verktygs VD Henrik Löfberg.

Intresset för biogas växer, inte minst i Småland där ett kluster av intresse, kompetens, produktionsanläggning och gasmackar finns väl utspritt. Biogasen produceras till största del lokalt av Alvesta Biogas som ligger strax utanför Alvesta. Råvaran som blir biogas utgör till största delen gödsel från ett antal lantgårdar runt anläggningen. Restprodukten som blir efter tillverkning av biogas kallas biogödsel som med fördel kan spridas ut på åkrarna och kretsloppet är slutet. Det går åt ungefär 14 kg gödsel/matavfall för att producera drivmedel för en mils körning med denna lastbil”, säger Stefan Hermansson på Småländska Bränslen som levererar biogasen till Stål & Verktyg.

Att kunna köra på ett bränsle som tillverkas lokalt i Småland och gynna de företag som satsar för att vi ska nå klimatmålen, är en god investering nu och för framtiden.

 

 

 

 

 

 

Nyheter

Visa fler
Stäng